Tänker ofta på döden nu för tiden. Inte så där som Harry i När Harry mötte Sally, när han i början berättar att han brukar sitta timmavis och svårmodigt betänka sin egen dödlighet. Och att han alltid läste slutet i alla böcker först. Ifall han skulle råka dö innan han nådde dit. Inte så, utan det är något som gör mig lättare till sinnes. Kan verka märkligt, men det är ju så där klyschigt meningsskapande. Det är till exempel lättare att fatta viktiga och vardagliga beslut med döden i tanken, sätter liksom saker i ett behövligt perspektiv. Såklart. Men det är lätt att bara mala på och i tanken göra köp av ny bil eller en jobbig kollega till en stor och viktig sak, när det inte skulle behöva vara det. Lätt att fokusera om när döden filtrerar.

De dominerande känslorna jag har idag är lättnad och tacksamhet, med ett stänk av förundran. Affektteoretiskt antar jag att det är en mix bestående av avsaknad av negativa affekter, av välbehag/glädje samt intresse som väcks igen och igen. Blixten slog nämligen ner i vår by, drog upp en rätt grund men några meter lång krater i hagen utanför vårt hus. Elstängslet pulveriserades, finns inte ett spår kvar. Och inne i huset så exploderade rautern med en ljudlig smäll. Betydande rökutveckling. Men tursamt nog ingen eld. Korna var inte i hagen där stängslet gick upp i rök. Tur! Och vi befann oss också alla i ett annat rum vid själva explosionen. Tur!! I alla fall. Vi blev utan el, och såklart utan internet. Och det är ju lite grann som med magsjuka. När en kan äta fast föda igen, eller som nu i vårt fall, när det går att tända lampan i badrummet igen, så ljuder klang och jubelsång inombords och det är som att situationen manar till en liten frejdig piruett. Det håller dessutom i sig ett tag. För ah, vad skönt att kunna koka sig en kopp kaffe, oh, vilken lyx att få slå på radion och härliga tider, vilket modernt underverk diskmaskinen ändå är!

Det är väl också ditåt jag strävar, tänker jag, när jag övar mig i att tänka mer på döden. Att inta mitt liv i stort och smått. Jubla och ryta när situationen manar till det. Och vara förnöjd lite oftare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation