Idag vill jag dela med mig av denna pärla:

THERESA ANDERSSON

Hon är en av de skatter jag bär med mig från mina år på Gotland. Av en slump ramlade jag in på en av hennes spelningar där på något som heter Munkkällaren. En av de få tillfällena jag någonsin varit helt närvarande i stunden. Var så helt upptagen, övertagen, av denna kvinna, som för mig ter sig mer som musik förkroppsligad än som människa. Har sedan dess sett henne så fort jag fått tillfälle. Frågar en Wikipedia står detta om henne:

Theresa Andersson, född 19 september1971, är en svensk musikartist som bor och arbetar i New Orleans. Hon är låtskrivare, multiinstrumentalist (bland annat fiolgitarroch slaginstrument) och sångerska. I sina låtar blandar hon intryck från soul, folkmusik och pop.

Theresa Andersson har blivit pionjär med att vid solo-framträdanden använda en hel uppsättning av loop-pedaler, vilket gör henne till en ”enmansorkster”. Ett framförande av en låt kan börja med att hon i tur och ordning spelar in en trumfigur, ett gitarrkomp, en körstämma, och en fiolstämma på var sin loop-maskin. Dessa ljudslingor repeteras, blandas och mixas medan hon sjunger till och spelar ytterligare instrument. Loop-pedalerna styr hon samtidigt med fötterna; hon är därför barfota vid sina framträdanden.

Tekniken kan ses i hennes framträdande i det egna köket med Na Na Na, utlagt som video på Youtube sommaren 2008. Klippet blev mycket populärt med uppemot en miljon avlyssningar under kort tid.[1]

Det är flera saker som gör att jag ramlar av pallen inför denna person. Den lätthet med vilken hon verkar göra detta som för mig verkar långt mycket svårare än säg att till exempel gå på tå bärandes en sumobrottare och samtidigt spela tvärflöjt. Nä, men alltså, jag har svårt att klappa händerna och stampa fötterna samtidigt, så visst, jag kanske är lättimponerad. Hur det än är med det så finner jag henne magisk. Verkar varm och klok på gotländskt vis, mästare på det hon gör och det får mina tår att krulla sig på det härligaste sättet.

Bör ses i riktiga livet! Gör det om du kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation