systerskap_89709537.jpg

 

 

Premiär för femme-tastisk tisdag! Tisdag får pyntas med temainlägg kring fantastiska femmes som på något sätt har berört oss. En styrkekälla/förebild/idol/sköning som lyser upp vår vardag.

 

Först ut är denna donna:

MIRANDA JULY

Miranda July

Denna pärla är en amerikansk författare, manusförfattare, regissör, skådespelare och konstnär. Här är hennes hemsida.

Mitt första möte med henne var när jag såg filmen Me and You and Everyone We Know (2005) som hon skrivit, regisserat och även själv spelar huvudrollen i. Jag blev kär ca omgående. Jag tyckte att det som var magiskt med filmen var att den för mig handlade om något jag ofta tänkt på, vikten av att träffa andra som talar ditt språk. Där det inte blir svårt att förmedla känslor till varann. Om att våga vara vågad, kanske naiv, men främst lekfull. Och att någon fattar det. Fattar en. Allt det knäppa, skruvade och underbara. Din egenart är det kanske inte så många som fattar och uppskattar, mer än ja, You, Me and Everyone We Know. För vad är annars poängen med att hänga.

Filmen gjorde mig oändligt nyfiken på denna genikvinna och till min stora lycka skrev hon en novellsamling som kom ut 2007: No one Belongs Here More Than You. Den är bland det roligaste jag läst och jag återkommer till den igen och igen. Den är vansinnig på ett sätt som känns så himla hemtamt. Om personer som kommit ur rytmen, eller upplever att de kanske aldrig riktigt hittat den. Om stunder som kan få allt att ta en ny riktning. Ibland på gränsen till otäckt, men hela tiden med en öm underton. Novellen The Swim Team frustskrattar jag till varje gång jag läser den. En kvinna, hur gammal hon är nu är oklart, berättar att hon när hon var 22 bodde ett år i en mycket liten stad vid namn Belvedere. Hon bodde där utan jobb och vänner. Hon hade kunnat få hjälp att komma därifrån av sina föräldrar, men var för stolt för att berätta hur hon hade det, ljög istället ihop en historia om att hon jobbade i ett pilotprojekt för att hjälpa ungdomar med problem. En dag i mataffären hör hon tre pensionärer i åttioårsåldern prata om att det inte finns någonstans att simma i staden och att de därför aldrig lärt sig, varpå hon erbjuder sig att lära dem. Eftersom det inte finns något vatten att öva i, så träffas de regelbundet i hennes lägenhet, där hon håller simlektioner.

Visar bild.JPG        Visar bild.JPG

Under sju år var projektet Learning To Love You More aktivt. Vem som helst som ville kunde vara med och utföra uppdrag som sedan postades på hemsidan. Uppdragen var bland annat:

Här är några av bidragen som folk skickat in:

Take a picture of your parents kissing:

Make an encouraging banner:

Write your lifestory in less than a day:

Projektet gjorde Miranda tillsammans med Harrel Fletcher och de fick ett mycket stort gensvar. Folk fortsätter ännu att göra uppdragen, fastän projektet är avslutat. Projektet utmynnade även i en mycket fin bok, som fungerar fantastiskt som inspiration eller som pick-me-up en grå dag. Utmärkt present att ge till nästan vem som helst!

Miranda har också haft  utställningar och performanceföreställningar. Här nedan en bild på en av flera piedestaler som varit del i en interaktiv utställning:

Slutligen så rekommenderar jag att du går genom den här korridoren:

 

Vilken kvinna, alltså!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation