Tjecken, vi har ju båda förfasats över SD:s framfart. Det är farligt att – som jag ibland raljerat, ooops – säga att det bara är osmarta människor som röstar på dem; det antagandet löper vi stor risk att skjuta oss i foten med. Så klart är det mycket mer som bidrar. Jag tänker ibland på de starka evolutionära överlevnadskrafterna att skapa in- och utgrupper (”vi och dom”), att stärka ingruppen genom att välja gemensamma fiender, samt  den skyddande rädslan för det okända, det nya, det vi inte känner till. Varför har då behoven av detta ökat? Handlar det om behov av trygghet? Fenomenet med minskad tolerans sker ju över hela Europa, både i de länder som har god ekonomi och i de som har dålig. Samtliga har fred. Kan otryggheten handla om något annat? Kan de hastigt ökade sociala kraven, kraven på att vara lyckad, att lyckas, att ha allt, vara bov i dramat? ”Jag fixar inte detta… och det är ______s fel!”. Fast så klart omedvetet och med många fler steg och faktorer inblandade. Inte vet jag. Däremot vet jag att  många av de frågor som SD lyfter (och förenklar) och är svåra och komplicerade. T ex de påtagligt många människor som tigger.

Länge har jag funderat över tiggeriet och de som tigger. Jag ser att de inte har det bra, ingen vill sitta ute och tigga i vårt kylslagna land. När jag flyttade hit till Stockholm för nu fem år sedan, när de inte var så många, gick jag på ren magkänsla. Så jag gav dom pengar och ibland mat i form av måltidsbars. Sedan sa någon att de inte vill ha mat. Och sedan läste jag att man inte ska ge pengar för att de bara går till en form av hallickar. Sedan kom en artikel i DN där jag drog slutsatsen att det ändå var bättre för varje individ att vi ger dem pengar, sedan hörde jag motsatsen igen, och idag läste jag texten nedan (publicerades i en hatgrupp på facebook där den togs bort, men en bekants bekant till hann kopiera). Läs den gärna! I morgon tar jag med mig min myntpåse i handväskan igen. Samtidigt önskar jag att det gick att påverka situationen i Rumänien så att de inte behöver åka hit. Och det går säkert. Men det kommer inte ske över en natt och i väntan på resultat kommer i alla fall jag att ge av mitt överflöd till de som nästan inget har. Bestäm själv,  här kommer texten:


Jag heter Anna Silver.
I januari såg jag på Stockholms lokalnyheter hur människor bor i skjul i skogarna kring Stockholm. Jag hade sett dem tigga på våra gator innan dess men inte funderat på var de tar vägen på nätterna eller varför de är här. Jag bestämde mig för att ta reda på det och de senaste fem månaderna har jag lagt all min lediga tid på att lära känna dem.
Jag har lärt känna över 150 personer, mer eller mindre. Jag har bott med dem i deras läger i Stockholm, jag har bott med dem i deras by i Rumänien och jag har gått på seminerarier, bland annat hållna av Rädda Barnen, jag har träffat politiker från Rumänien, allt för att lära mig så mycket som möjligt om varför de är här.
De flesta jag har träffat är inte romer utan tillhör en minoritetsgrupp i Rumänien som heter rudari. De är rumäner som kommer från fattiga byar som tagit sig hit för att det inte finns några jobb till dem i Rumänien.
Fattigdomen i Rumänien är enorm, antingen är husen ruckel eller så är de halvfärdiga nybyggen. Det kostar lika mycket att leva i Rumänien som det gör i Sverige. Tandläkaren jag besökte hade studerat i sex år och hade en inkomst på 300 euro. Två delar går till hyra och resten till mat. Alltså att ha ett bra jobb och leva i Rumänien är svårt. Att inte ha något jobb alls och leva i Rumänien är omöjligt.
Det har gått långt när en människa tvingas ut ur sitt hem, ut från sitt land för att söka arbete i världen för att kunna försörja sina barn, men det är precis det som har hänt för miljoner fattiga rumäner. De har tvingats lämna sina barn hemma hos far och morföräldrar för att hitta försörjning på annat håll. Många har fått låna pengar med hög ränta för att ha råd med bussbiljetten hit. Andra har åkt tillsammans i bilar hit och delat kostnaderna för resan. De allra fattigaste har inte ens den möjligheten.
I Rumänien kan man få socialbidrag, det är ca 500 kr i månaden och man måste jobba två veckor i månaden för att få dessa pengar. Det är en omöjlighet att leva på de pengarna i Rumänien.
I Sverige hoppas de som kommer hit på att få jobb, många blir besvikna när de inser att det inte finns något jobb. De tvingas sätta sig på gatan och tigga, något av det mest ovärdiga och förnedrande en människa kan behöva göra för att få pengar.
Det är inte alla som klarar det och många vill åka hem igen men måste få ihop pengar till sin biljett tillbaka. De flesta vet att de inte har något alternativ än att sätta sig där på gatan med en kopp i handen och hoppas att det finns vänliga människor som kan bidra till att deras barn får mat på bordet där hemma.
Det finns många frågeställningar från svenskar som är misstänksamma mot att de använder mobiltelefoner. Det finns ett utlandsabonnemang som de flesta använder sig av som heter lycamobile. Det kostar väldigt lite att ringa med och de kan fylla på med 50kr. Det är viktigt att man kan hålla kontakt med familjen hemma när man är borta från dem tre månader åt gången.
Det är såhär många rumäner försörjer sina familjer, inte bara i Sverige utan i många EU-länder. Många rumäner varav en stor del romer är på ekonomisk flykt från sitt hemland för att försörja sina familjer. De sitter på gatorna och tigger och skickar hem pengar för att barnen ska kunna få mat i sina magar.
Jag tycker att det är tragiskt när man hittar människor på flashback, avpixlat och nu även Facebook som är fyllda av så mycket hat mot människor som trycks ut ur samhälle efter samhälle, land efter land och är helt utan förståelse för deras situation.
Hat grundas i fördomar och fördomar grundas i oförståelse. Jag hoppas att jag genom mina kunskaper om dessa människor kan ge er förståelse och genom förståelsen minska ert hat mot dem.
Jag har startat upp en förening i Stockholm som heter HEM – hemlösa EU-migranter och jag svarar gärna på frågor om dessa människor om jag på något vis kan öka er kunskap, förståelse och empati för dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation