Ett av årets nyord är ”köttnorm”, vilket jag i egenskap av vegetarian tycker är väldigt intressant, men det här inlägget tillägnar jag min vanliga nemesis – tvåsamhetsnormen. Efter en oväntat lyckad jul känner jag mig ändå bestämt tilltufsad av den tvåsamhetsmanifestation som dessa helger innebär. De digitala julkorten har blixtrande och nästan hotfullt strömmat från dataskärmen som mötande trafik en mörk decemberkväll. Jag har blinkat och duckat och tittat så lite som möjligt. Och ja, en FÅR visa sin lycka på Facebook och Instagram och bilderna speglar VÄL vad vi uppfattar som rimligt lyckat, alltså normen. Normen är vad den är, jag lägger (tror jag) ingen annan värdering i det än att det är JOBBIGT att ofrivilligt inte få vara med.

Och som att ovanstående uppläxande uttrycksformer för den härskande synen på relationsstatusar i Sverige idag inte vore nog, så är julen också en tid för hemvändande = återseenden = OBLIGATORISKA jävla frågor om ”hur det går med killarna”. I år har jag: besökt tre länder, klarat silvertid på Lidingöloppets tremil, bytt tjänst och sedan fått TVÅ lönförhöjningar på kort tid samt extraroliga extrauppdrag, sålt, köpt och renoverat lägenhet, kommit trea på ett maraton utomlands, startat eget företag, nästan lärt mig crawla, hittat en knöl i bröstet som - tack åh tack! - inte var malign, fått erbjudande om att konsulta hos lite bra yrkesperson och tackat nej, haft askul på Way out west, fått IBS-diagnos, röstat på Fi, öppnat TVÅ investeringssparkonton och förhandlat svinbra bolåneränta. Om detta vet mina släktingar och barndomskompisar föga. Däremot vet de med säkerhet att jag inte är ihop med någon kille (tjej frågade de inte om, men faktum är att tvåsamhetsnormen är starkare än heteronormen så hade jag träffat brud hade det säkert firats, det får jag ändå ge dem).

De vet vad jag har misslyckats med, enligt normen. Inte vad jag har gjort freakin awesome. Tur att jag och Tjecken och mina andra bästa vet det. Resten ger vi blanka fan i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation